Veelgestelde
vragen

 

Heb je een vraag over de gezondheid van je tanden? Of over onze tarieven? Neem dan voordat je met ons belt, eerst eens kijkje tussen deze veelgestelde vragen. 

 

Wordt de tandarts nog vergoed door het ziekenfonds?

Alleen 1 controle per jaar wordt nog door de basisverzekering vergoed,alle overige behandelingen worden deels vergoed als u in het bezit bent van een aanvullende verzekering.

Hoe ziet gezond tandvlees er uit?

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst.

Hoe merk ik dat mijn tandvlees ontstoken is?

Rood, gezwollen of bloedend tandvlees zijn meestal de eerste verschijnselen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak of een slechte adem maar doet zelden pijn. Ontstoken tandvlees kan wel gevoelig zijn bij aanraking.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?

De belangrijkste boosdoener is de plak die zich langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen bevindt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich weer gemakkelijk nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken.

Wat moet ik doen om mijn tandvlees gezond te maken en te houden?

Ontstoken tandvlees geneest alleen als u de tanden met extra aandacht poetst, dat betekent:naast tweemaal daags poetsen,1 keer per dag zorgvuldig alle plak tussen tanden en kiezen verwijderen.U kunt hiervoor tandenstokers,ragers of flossdraad gebruiken.

Wat zijn de risico's als ik niets aan ontstoken tandvlees doe?

De risico’s zijn niet voor iedereen gelijk,als u er vatbaar voor bent,kan de ontsteking zich uitbreiden en ook het daaronder gelegen kaakbot aantasten.Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan.Deze ernstige vorm van ontstoken tandvlees heet parodontitis.

Wat is fluoride?

Fluoride is een natuurlijke stof,die de tanden en kiezen steviger maakt. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is het belangrijk fluoride te gebruiken bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Fluoride basisadvies: 0 en 1 jaar : vanaf het doorbreken van de eerste tandjes 1 maal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. 2, 3 en 4 jaar : 2 maal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. 5 jaar en ouder : 2 maal per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen.

Wat is sealen?

Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het engels ‘to seal’ dat afdichten of verzegelen betekent. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten van de groefjes en putjes in de kiezen.Het sealen gebeurt meestal met een kunststoflak, deze kan transparant of geelwit zijn.

Wanneer moet mijn kind voor het eerst naar de tandarts?

Twee jaar is een prima leeftijd om uw kind voor het eerst mee te nemen naar de tandarts. Dat kan b.v. als u zelf voor controlebezoek gaat. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk en zien wat de tandarts en assistente doen. Bij het volgende bezoek kan de tandarts in de mond van uw kind kijken.

Wat zijn de voordelen van witte vullingen?

1) Witte vullingen zijn tandkleurig en daardoor niet of nauwelijks te onderscheiden van de eigen kleur van tanden en kiezen. 2) Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven. Dit is wel noodzakelijk bij een amalgaanvulling 3) De plaktechniek zorgt ook voor een goede hechting van de vulling waardoor de tand of kies weer sterker wordt.

Wat zijn de nadelen van witte vullingen?

1) Niet alle witte vullingen zijn zo sterk als amalgaamvullingen,daarom worden ze soms niet gebruikt voor grote vullingen in de kiezen. 2) Witte vullingen zijn iets duurder dan amalgaamvullingen. 3) Soms kan een tand of kies na het leggen van een vulling enige tijd gevoelig blijven. Meestal verdwijnen deze klachten spontaan.