Tandartspraktijk Zuidoost

KinderenBeugels voor kinderen

Beugels voor kinderen

Wist je dat ongeveer 50% van de kinderen een beugel nodig heeft? Dat kunnen we helaas niet tegengaan. Hoe sneller je erbij bent, hoe korter het traject is dat de beugel gedragen moet worden. Daarom vinden we het belangrijk dat kinderen vanaf hun achtste naar de beugeltandarts gaan, zodat de tandarts kan zien hoe de tanden en kiezen zich ontwikkelen.

Toufeek Ahamad is onze een (beugel)tandarts. Toufeek is geboren in India en werkt al ruim 20 jaar als tandarts. Hij woont nu 15 jaar in Nederland. Hij is gespecialiseerd in de orthodontie en beheerst daarnaast nog vele andere specialismes. Toufeek kan kinderen met groeiproblemen rond het gebit goed helpen. Door in de gaten te houden hoe de tanden en kiezen groeien, kan er zorg op maat geboden worden. Een beugel helpt om scheve tanden recht te zetten of een verkeerde stand van de kaak te verbeteren. Een recht gebit ziet er natuurlijk mooier uit, is beter te verzorgen, en je kunt er beter mee kauwen.

Hoe werkt een beugelbehandeling?

De tandarts of orthodontist begint met te onderzoeken welke verbeteringen er nodig zijn. Er worden röntgenfoto’s en gebitsafdrukken gemaakt. Dan wordt besloten welke beugel het meest geschikt is. Bekende soorten zijn de ‘buitenboordbeugel’, de slotjesbeugel (die met stukjes metaal aan de tanden wordt geplakt), en beugels die je zelf in en uit kunt doen.

Een buitenboordbeugel is nodig om de groei van de bovenkaak te veranderen. Een slotjesbeugel helpt om de tanden en kiezen in de gewenste richting te laten groeien. De beugel werkt met kleine subtiele krachten, die worden opgewekt door de draad die door de slotjes loopt. Daarom wordt de draad tijdens de controles vaak bijgesteld.

In het begin is het vaak wennen aan de beugel, en kunnen de tanden gevoelig zijn. De beugel wordt regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand, strakker gezet. Het is niet verstandig om kauwgom te eten als men een beugel draagt, en het is extra belangrijk om goed te poetsen. Als de tanden eenmaal rechtstaan, wordt vaak nog een poosje een ‘retentiebeugel’ voorgeschreven. Dat is een kleine beugel of een metalen draad die zorgt dat de tanden niet weer scheef gaan groeien.

Maak vandaag nog een afspraak

Niet alleen om medische redenen is het verstandig om vroeg naar een beugeltandarts te gaan. Veel verzekeraars willen al een jaar van tevoren weten of je je kind wilt verzekeren voor een beugel. Voorheen liep deze zorg via de verzekering van het kind. Tegenwoordig zit dit in de polis van de ouders. Ook verzekeringstechnisch is het dus slim om op tijd langs te komen voor een consult. Wil je ook met je kind langskomen bij de beugeltandarts? Maak hier een afspraak.

d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share