Tandartspraktijk Zuidoost

BlekenIs het bleken van je tanden gezond?

Is het bleken van je tanden gezond?

Wie wil er geen stralend gebit met hagelwitte tanden, die je lach laten stralen? Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun tanden te laten bleken. Maar is dat wel veilig? Of is het bleken van je tanden schadelijk voor je gezondheid? Daar gaan we in deze blog achter komen.

Veel reclames van bleekmiddelen beloven je al binnen een uur een schitterend wit gebit. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan je mond. Het bleken van je tanden is ongevaarlijk als je het onder toezicht of in overleg met je tandarts doet.

Iedereen heeft een andere kleur tanden en kiezen. Er zijn mensen die van nature wittere tanden hebben dan anderen. Sommige mensen hebben gele, bruine of grijze tanden. Zelfs in één mond hebben de tanden en kiezen niet allemaal dezelfde kleur.

Hoe komt dat nu precies?

Daarvoor moet je eerst weten hoe tanden en kiezen zijn opgebouwd, namelijk uit tandbeen en glazuur. De dikte van het tandbeen is vooral bepalend voor de kleur. Het is het glazuur dat een witte gloed aan je tanden geeft. Je hoektanden hebben bijvoorbeeld een dikkere laag tandbeen dan de andere tanden, waardoor ze er vaak geler uitzien.

Waardoor verkleuren je tanden?

Door roken of door het eten en drinken van koffie, thee, wijn, frisdrank of andere kleurstof bevattende etenswaren dringen kleurstoffen de tanden binnen. Hierdoor worden de tanden donkerder van kleur. Naarmate je ouder wordt, kunnen er barstjes in het glazuur komen. Door deze barstjes kunnen kleurstoffen uit voedsel of dranken nog makkelijker de tanden binnendringen.

Is het bleken van je tanden iets voor jou?

Dat kan je tandarts of mondhygiëniste het beste voor je beoordelen. Zij kunnen zien of je gebit gezond is en geen gaatjes heeft. Ook kunnen zij de kleur van je tanden beoordelen en bekijken wat de oorzaak is van eventuele verkleuring. Wil je meer informatie over het bleken van je tanden of erachter komen of bleken voor jouw gebit een optie is? Maak hier een afspraak.

d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share