Tandartspraktijk Zuidoost

Droge mond oorzakenDit zijn oorzaken van een droge mond

Dit zijn oorzaken van een droge mond

Wat zijn de oorzaken van een droge mond? Een droge mond betekent een tekort aan speeksel. Dit komt voor als de speekselklieren onvoldoende speeksel afgeven, door medicijn gebruik of door verdamping bij het ademhalen door de mond. Wat de oorzaak ook is, er zijn verschillende manieren om van een droge mond af te komen.

Hoe stimuleer ik speekselafgifte?

Het is mogelijk om de speekselafgifte te stimuleren. Dit kan door voedsel te eten waar je goed op moet kauwen, zoals bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. Ook licht zure voeding, zoals fruit of komkommer, kan de afgifte van speeksel bevorderen. Als medicijngebruik de oorzaak van de droge mond is, dan kan uw huisarts de dosering of het soort medicijnen wellicht aanpassen.

Is er ook een middel voor? 

De speekselproductie kan ook gestimuleerd worden door speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen die kunt krijgen als verstuiver of als een bevochtigingsgel. Met een verstuiver kan de mondholte bevochtigd worden, terwijl de bevochtigingsgel juist op de slijmvliezen wordt aangebracht. Een gel wordt vooral ’s nachts prettig gevonden en de spray juist overdag.

De tandarts kan een speekselvervanger voorschrijven. Het is aan te raden niet op eigen initiatief aan een middel te beginnen. Heb je last van een droge mond? Maak hier een afspraak en dan zorgen we voor een passende oplossing.

d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share