Tandartspraktijk Zuidoost

Tanden bleken gezondTanden bleken: is dat wel gezond?

Tanden bleken: is dat wel gezond?

Wie wil er nu niet een stralend wit gebit? Er wordt overvloedig reclame gemaakt voor het bleken van je tanden. Met grote beloftes van hagelwitte tanden zelfs binnen een uur. Een wit gebit is populair. Maar is het wel gezond om je tanden te bleken en hoe zorg je ervoor dat het schadeloos verloopt?

Waar moet ik op letten?

Het is niet verstandig om zomaar je tanden te bleken. Onveilige bleekprocessen kunnen schade veroorzaken aan je mond. Niemand heeft dezelfde kleur tanden. De één heeft wat gelere tanden en de ander juist meer bruinige of grijze tanden. Zelfs binnen één mond hebben niet alle tanden en kiezen dezelfde kleur. Het vraagt om expertise om de juiste bleekbehandeling voor jouw mond vast te stellen. Laat je daarom adviseren door de tandarts of mondhygiëniste.

Waarom verkleuren tanden eigenlijk?

Tanden en kiezen bestaan uit tandbeen en glazuur. Het tandbeen bepaalt de kleur van je gebit. Het glazuur geeft een witte gloed aan je tanden. De glazuurlaag wordt dunner door slijtage, terwijl de vorming van tandbeen altijd door blijft gaan. Daarom worden je tanden donkerder naarmate je ouder wordt.


Figuur 1 Voor het bleken (bron: ivorenkruis.nl)

Figuur 1 Voor het bleken (bron: ivorenkruis.nl)


Figuur 2 Resultaat na tien dagen bleken met de thuisbleekmethode  onder begeleiding van de tandarts. (bron: ivorenkruis.nl)

Figuur 2 Resultaat na tien dagen bleken met de thuisbleekmethode
onder begeleiding van de tandarts. (bron: ivorenkruis.nl)

Wil je graag wittere tanden? Laat de tandarts of mondhygiënist eerste je gebit beoordelen. Zij stellen de gezondheid van je gebit vast en controleren of je gebit zonder gaatjes is en of je (eventuele) vullingen in orde zijn. Vullingen, kronen en bruggen kleuren namelijk niet mee en kunnen daardoor na het bleken juist extra zichtbaar worden. De tandarts of mondhygiënist kan een realistisch beeld schetsen en kan ook mogelijke andere alternatieven voorstellen.

Maar is bleken nou gezond?

Het buitenste deel van het glazuur wordt door het bleken tijdelijk iets poreuzer en minder hard. Zodra het glazuur in contact komt met speeksel herstellen deze aantastingen. Bleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist heeft, als je alle aanwijzingen goed opvolgt, geen blijvende nadelige gevolgen. Deze behandelingen kunnen wel twee of drie weken duren en hebben een veel beter resultaat dan eenmalige behandelingen.

Meer weten? Vraag dan hier meer informatie of maak direct een afspraak.

d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share