Tandartspraktijk Zuidoost

VullingenMoet je oude vulling vervangen worden?

Moet je oude vulling vervangen worden?

Voor een lange tijd werden gaatjes (cariës) gevuld met amalgaam. Dit is een metalen legering van zilver, tin, kwik, lood en nog wat zware metalen. Tot de jaren negentig heeft dit vulmateriaal erg goed gewerkt. Het bleek alleen slecht voor de gezondheid en het milieu te zijn. Tegenwoordig is de standaardvulling gemaakt van composiet. Velen van ons lopen nog rond met amalgaamvullingen. Moeten deze vullingen vervangen worden?

Amalgaam wordt ook om nog andere redenen niet meer (of nauwelijks) gebruikt. Zo is de opvallend grijze kleur van het vulmiddel in cosmetisch opzicht niet erg wenselijk om te gebruiken. Daarnaast moet voor het aanbrengen van een amalgaamvulling het gaatje eerst vergroot worden, zodat de vulling goed blijft zitten. Hierdoor verzwak je de tand.

Hoewel het aan te raden is om je vullingen te laten vervangen, hoef je je geen zorgen te maken wanneer je nog oude amalgaamvullingen in je gebit hebt zitten. Het schadelijke effect is minimaal en bij iedere controle kijken we naar de toestand van de bestaande vullingen in het gebit.

In de praktijk gebruiken we dus geen amalgaamvullingen. Dat is maar goed ook, want de moderne technieken bieden veel betere en gezondere mogelijkheden. Zo heb je bij wit composiet minder kans op gaatjes, want de composiet hecht aan het tandbeen, amalgaam niet. Doordat de composiet vullingen aan het tandbeen hecht, ontstaat er geen ruimte waar bacteriën zich kunnen nestelen. Wil jij graag je vullingen laten checken of vervangen? Kom gerust bij ons langs. Maak hier een afspraak.

d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share