Tandartspraktijk Zuidoost

Tanden poetsen beterTanden poetsen: zo doe je het beter

Tanden poetsen: zo doe je het beter

Tandpoetsen zorgt voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees. Daarom is het belangrijk dat dit tweemaal daags gebeurt. Tandenpoetsen is niet eenvoudig. Je moet secuur te werk gaan om alle tandplak te verwijderen. Helpt een elektrische tandenborstel daar nu juist wel goed bij? Of kun je deze beter niet gebruiken?

De tandplak dat tussen de tanden achterblijft kan gaatjes of tandvleesontstekingen vooroorzaken. Met een gewone tandenborstel is het moeilijk om bij al de tandplak te komen en alles te verwijderen. Daarom is het absoluut een aanrader om een elektrische tandenborstel te gebruiken, want deze maakt de juiste poetsbewegingen voor je en kan je makkelijker alle tandplak verwijderen.

Welke elektrische tandenborstel moet ik kiezen? 

Er zijn veel verschillende elektrische tandenborstels te koop. Zo heb je tandenborstels met een roterende borstel, deze hebben een ronde borstelkop, of sonische borstels, die lijken op gewone tandenborstels. De roterende borstels met een ronde kop zijn het meest effectief en ook het meest populair.


Figuur 1 roterende borstel

Figuur 1 roterende borstel


tanden-poetsen-leren.jpg

Figuur 2 sonische borstel

Bron: ivorenkruis.org

Welke kop je kiest, is afhankelijk van wat het beste bij je past. Wel raden we sterk aan om een accu geladen elektrische tandenborstel te kiezen, dan een exemplaar dat functioneert op baterijen. De laatstgenoemde zijn veel minder effectief. Daarnaast kun je een tandenborstel met een accu opladen en daardoor makkelijker gebruiken. Veel elektrische tandenborstel hebben tegenwoordig ook een timer, die na twee minuten poetsen een signaal geeft dat je lang genoeg gepoetst hebt.

Hoe gebruik je een elektrische tandenborstel?

Gebruik een fluoridetandpasta en poets je tanden tweemaal per dag. Begin met de borstel in een kleine hoek op het tandoppervlak te zetten, zonder veel druk uit te oefenen. De borstel reinigt al zodra het contact maakt met het tandoppervlak. Houd vervolgens de borstel een paar seconden stil op de tand of kies, zodat de borstel ok tussen de tanden of kiezen komt. Je hoeft geen poetsbewegingen te maken, dit doet de borstel zelf.

Beweeg de borstel alleen om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Houd een vaste poetsvolgorde aan. Een handig hulpmiddel is de 3 B’s: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Zo begin je te poetsen met de binnenkant van de onderkaak. Poets daarbij eerst de achterkant van de laatste kies zorgvuldig en schuif vervolgens steeds een kies of tand op. Daarna volgt de buitenkant van de onderkaak en tot slot poets je boven op de tanden. Dit proces herhaal je met de bovenkaak.

Wil je meer weten over goed poetsen? Of advies op maat krijgen? Maak hier een afspraak. 

d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share