Tandartspraktijk Zuidoost

Tandarts RamadanTijdens Ramadan naar de tandarts

Tijdens Ramadan naar de tandarts

Tijdens de Ramadan is het voor moslims gebruikelijk om van de dageraad tot zonsondergang te vasten. Wellicht dat jij nu aan het vasten bent. Wist je dat dit effect heeft op je mondhygiëne? Door het vasten wijzigt je eet- en drinkpatroon. Daarnaast kan de geur van je adem veranderen, je gebitsverzorgingsroutine overgeslagen worden en maak je over het algemeen minder speeksel aan. Gelukkig zijn er ook manieren om je mondgezondheid op peil te houden.

Mondgezondheid tijdens de Ramadan

Doordat er niet gegeten of gedronken wordt, kan het gebeuren dat daardoor ook het poets- en flosmoment overgeslagen wordt. Daarnaast is een veelvoorkomend facet tijdens de Ramadan de verandering van de adem. Je kunt last hebben van een slechte adem. De medische term voor een slechte adem is: orale halitose en dit kan onder andere worden veroorzaakt doordat je geen speeksel aanmaakt in de mond.

Tijdens het vasten wordt er weinig speeksel aangemaakt, omdat je weinig drinkt. De groei van bacteriën wordt geremd door het aanmaken van speeksel. Drinken zorgt voor de aanmaak van speeksel. Als er steeds niet gedronken wordt, kunnen dode cellen en bacteriën zich ophopen op de tong, het tandvlees en de binnenkant van de wangen. Als deze cellen gaan rotten ontstaat er een vieze geur.

Zo houd je je mondhygiëne op peil 

Het is tijdens de Ramandan niet toestaan om water in te nemen. Er zijn andere mogelijkheden om je gebit goed te verzorgen. Tijdens het vasten kun je nog steeds gebruik maken van een flos, een rag, een miswak of een tongschraper. Zolang ze geen menthol of fluoride bevatten.

Je kunt je mond tijdens het vasten spoelen, zonder het water in te slikken. Het spoelen van je mond is een onderdeel van de Woedoe (de kleine wassing), die je voor elk gebed van de dag moet verrichten. Het spoelen van de mond stimuleert de aanmaak van speeksel. Het is verstandig om een aantal producten te mijden voordat het vasten begint. Denk aan koffie, thee of frisdranken. Drink juist veel water en eet voldoende fruit. Tijdens de Iftaar (het eten) is het aan te raden niet te veel vettig eten te nuttigen. Reinig je tong twee keer per dag met een tandenborstel of een tongschraper en poets je tanden na iedere maaltijd.

Naar de tandarts tijdens de Ramadan

Tijdens de Ramandan kun je naar de tandarts blijven gaan. Dat is zelfs noodzakelijk als je klachten hebt. Zelfs met milde klachten is het aan te raden om langs te komen, zodat je ernstige klachten voorkomt. Wanneer je een afspraak maakt, kun je aangeven dat je aan het vasten bent. We houden er extra rekening mee dat je geen vocht binnen zult krijgen. Wil je een afspraak maken om langs te komen? Klik hier. 

d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share